بازیافت پلاستیک چیست و چگونه انجام می شود؟

بازیافت پلاستیک چیست

پلاستیک در همه جا دیده می شود. از بطری های نوشیدنی گرفته و کیسه های مواد غذایی گرفته تا کارت شناسایی و ظروف ماست، ما در زندگی و فعالیت های روزمره با این ماده سروکار داریم. با این وجود، بیشتر پلاستیک ها از پتروشیمی تهیه می شوند.

امروزه، مقدار پلاستیک موجود در جهان صرف نظر از منبع پیدایش آن، می تواند مزایا و معایبی را به همراه داشته باشد. این مقدار می تواند موجب ایجاد زباله و آلودگی در محیط زیست شود، که انسان و محیط پیرامون او را در معرض خطر قرار می دهد.

به همین دلیل، بازیافت پلاستیک یک روند ضروری برای مدیریت پلاستیک های موجود در جهان است. بازیافت پلاستیک مقدار ماده پلاستیک جدید وارد شده به محیط زیست را کاهش می دهد و این کار را با به کارگیری آنچه قبلا مورد استفاده قرار گرفته است، انجام می دهد.

اما، بازیافت پلاستیک چه معنی دارد و این فرآیند چگونه انجام می شود؟

اگر این سوالات برای شما نیز مطرح شده اند، این مقاله پاسخ به همه آن ها را ارائه خواهد داد. در اینجا، ما به شما توضیح می دهیم که پلاستیک چگونه بازیافت می شود و چرا بازیافت برای انسان و محیط زیست مفید است.

اما طبق معمول، بیایید ابتدا با اصول اولیه آشنا شویم!

بازیافت پلاستیک چیست؟

به زبان ساده، بازیافت پلاستیک شامل جمع آوری ضایعات پلاستیک و تبدیل مجدد آن ها به محصولات پلاستیکی جدید و مفید است. به طور تقریبی در سال در سراسر جهان حدود 380 تن پلاستیک تولید می شود. متاسفانه، 50% از این مقدار تنها برای اهداف یکبار مصرف تولید و دور ریخته می شوند و در نتیجه 10 میلیون تن از این مواد راه خود را به سوی اقیانوس ها پیدا می کنند.

این آمار وحشتناک نشان می دهند که نیاز به اقدام مناسب برای کاهش تاثیر پلاستیک بر محیط زیست وجود دارد و اینجاست که بازیافت می تواند راه حل باشد!

پلاستیک های بازیافتی رایج چه هستند؟

بازیافت پلاستیک

بیشتر پلاستیک هایی که ما در زندگی روزمره از آن ها استفاده می کنیم، قابل بازیافت هستند. این درست است!

در اینجا، برخی از رایج ترین انواع پلاستیک قابل بازیافت را به شما معرفی می کنیم.

PET

PET (پلی اتیلن ترفتالات) یک ترموپلاستیک محبوب است. این ماده ضخامتی کمی دارد و برای تولید محصولات با فشار کم ایده آل می باشد. الیاف لباس و بطری های نوشیدنی ازجمله محصولاتی هستند که با استفاده از PET ساخته می شوند.

بیشتر بخوانید: پت چیست

PVC

PVC (پلی وینل کلراید) یکی دیگر از ترموپلاستیک هاست. همچنین یکی از پرکاربردترین مواد پلاستیک در سراسر جهان به شمار می آید. PVC در تولید سیم، لوله ها، بطری ها و غشاهای چسبنده کاربرد دارد.

HDPE

HDPE (پلی اتیلن با چگالی بالا) نیز یک ترموپلاستیک است. در مقایسه با PVC، نرم تر و انعطاف پذیرتر می باشد. از جمله محصولاتی که تولیدکنندگان از HDPE برای تولید استفاده می کنند می توان به گالن و لوله اشاره کرد.

LPDE

این ماده نقطه مقابل HDPE است. LPDE (پلی اتیلن با چگالی پایین) برای ساخت کیسه های پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی اوقات، بازیافت این ماده کار آسانی نیست. با این وجود، شما می توانید کالاهای ساخته شده با این ماده را تمیز کرده و برای مصارف دیگری مورد استفاده قرار دهید.

مواد پلاستیکی به راحتی بازیافت نمی شوند

در حالی که بیشتر مواد پلاستیکی که روزانه با آن ها سروکار داریم قابل بازیافت هستند، اما مواردی نیز وجود دارند که بازیافت نمی شوند. برخی از آن ها موادی هستند که بازیافت آن ها مقرون به صرفه نیست یا به عبارت دیگر توجیه اقتصادی ندارد.

در برخی موارد، مواد قابل بازیافت هستند اما فرآیند بازیافت آن ها طولانی، هزینه بر و برای مدیریت کارآمد مواد غیراقتصادی است. گاهی اوقات، قرار دادن این مواد در تجهیزات بازیافت موجب توقف یا خرابی واحد می شود.

آیا این سوال در ذهن شما به وجود آمد که کدام پلاستیک ها در این دسته بندی قرار می گیرند؟ در اینجا مثال های اصلی برای شما آورده شده است:

PS

PS یک پلیمر است. مثال هایی از محصولاتی که با استفاده از این ماده ساخته می شوند عبارتند از کارد و چنگال های پلاستیکی و ظروف ماست.

PP

PP نیز یک پلیمر است. تولیدکنندگان به طور مکرر از آن در ساخت جعبه، مبلمان پلاستیکی و درب شیشه های پلاستیکی استفاده می کنند. در بیشتر موارد، شرکت های بازیافت این مواد را برای بازیافت قبول نمی کنند.

بنابراین، با توجه به آنچه گفته شد، بازیافت پلاستیک به نوع ماده بستگی دارد. مواد پلاستیکی که قابل بازیافت نیستند در محل های دفع زباله دفع می شوند. به هر صورت، بازیافت بهترین گزینه برای مواد پلاستیکی است.

چگونه پلاستیک بازیافت می شود؟

انواع مختلفی از پلاستیک وجود دارد. همین امر باعث می شود بازیافت انواع مختلف پلاستیک به یک شیوه یکسان امکان پذیر نباشد. با این وجود، دو روش برای بازیافت پلاستیک وجود دارد.

1. بازیافت سنتی

این روش پرکاربردترین روش بازیافت پلاستیک است. یک عبارت دیگر برای بازیافت سنتی، بازیافت مکانیکی است و برای بازیافت مواد ترموپلاستیک مناسب می باشد. بازیافت سنتی شامل ذوب کردن پلاستیک و پردازش آن ها به محصولات پلاستیکی جدید است. بعد از ذوب کردن مواد، ازطریق قالب گیری تزریقی به محصولات پلاستیکی جدیدی تبدیل می شوند.

2. بازیافت پیشرفته

بازیافت پیشرفته فرآیندی است که در آن تاثیر مواد شیمیایی پلاستیک را تجزیه می کند. این روش را می توان در سه دسته طبقه بندی کرد:

  • آذرکافت یا پیرولیز
  • بازیافت شیمیایی
  • گازسازی

پیرولیز یا آذرکافت یک تکنیک است که شامل بازیافت ضایعات پلاستیک به نفت خام می شود. بازیافت شیمیایی به تبدیل پلیمر به یک مونومر گفته می شود که از آن محصولات جدید تهیه می شوند. به عنوان مثال، تولیدکنندگان بازیافت شیمیایی را برای ساخت نایلون به کار می گیرند.

از طرف دیگر، گازسازی پلاستیک را به گاز تبدیل می کند که سپس به منظور تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرد.

نکته لازم ذکر این است که هر یک از روش های بازیافت سنتی و پیشرفته مجموعه ای از مزایای خاص خود را دارند. با این وجود، انتخاب تکنیک بازیافت تا حد زیادی به تسهیلات در دسترس و محصول نهایی مودر انتظار بستگی دارد.

اما علیرغم تکنیک های متنوع بازیافت، بازیافت معمولا از مراحل مشترکی تشکیل می شود.

فرآیند مرحله به مرحله بازیافت پلاستیک

نحوه بازیافت پلاستیک

بازیافت پلاستیک به اندازه تولید محصولات پلاستیکی جدید دشوار نیست. اما روش ساده ای نیز به حساب نمی آید. این فرآیند رویه ها و جزئیات دقیقی را شامل می شود. فرآیند بازیافت ممکن است ماه ها به طول انجامد و به طور کلی بر انواع مختلف پلاستیک اعمال شود.

در اینجا شش مرحله اصلی بازیافت مواد پلاستیکی برای شما آورده شده است.

مرحله 1. جمع آوری ضایعات پلاستیکی

اولین مرحله در بازیافت مواد پلاستیکی، جمع آوری ضایعات محصولات پلاستیکی است. اگرچه این فرآیند ممکن است ساده به نظر آید، اما به طور کلی اینگونه نیست.

در این مرحله، کارکنان و داوطلبان ضایعات پلاستیکی را از خانه ها، دفاتر و مکان های عمومی جمع آوری می کنند. مناطق خاص دارای محل هایی برای جمع آوری هستند که در آن ها مردم پلاستیک های خود را دور می اندازند.

برخی از شرکت های بازیافت سطل های بازیافت را در مکان های عمومی، مناطق مسکونی و مناطق صنعتی قرار می دهند تا مرحله جمع آوری ساده تر انجام شود. مردم می توانند زباله های پلاستیکی خود را در این سطل های زباله بریزند و همین امر باعث می شود زباله های پلاستیکی از سایر زباله ها تفکیک شوند. سپس، زباله ها به طور منظم جمع آوری و به مکان های بازیافت منتقل می شوند تا مرحله 2 آغاز شود.

در بسیاری از مواقع، جمع آوری دستی پلاستیک یا زباله های پلاستیکی دور انداخته شده ممکن است با پاداش همراه باشد. شرکت های بازیافت در این مرحله تمام انواع پلاستیک را جمع آوری کرده و به محل بازیافت ارسال می کنند.

مرحله 2. مرتب سازی پلاستیک ها به دسته بندی های مختلف

بعد از جمع آوری، شرکت های بازیافت محصولات پلاستیکی جمع آوری شده را به مراکزی ارسال می کنند که اقلام بر اساس مواد سازنده تفکیک می شوند. پلاستیک ها از نظر اندازه، رنگ، ضخامت و کاربرد با هم متفاوت هستند و این فرآیند بر مبنای این ویژگی ها مرتب می شود.

اغلب، رنگ پلاستیک و محتوای رزین ویژگی های اصلی هستند که شرکت های بازیافت ضایعات پلاستیکی را بر اساس آن ها مرتب سازی می کنند. مرتب سازی ضروری است زیرا به شرکت های بازیافت اجازه می دهد مواد با خواص یکسان را دسته بندی کرده و بازیافت کارآمدتر و موثرتری انجام شود.

مرحله 3. شستشو به منظور از بین بردن ناخالصی ها

بعد از مرتب سازی پلاستیک ها، شرکت های بازیافت به منظور از بین بردن ناخالصی ها آن ها را می شویند. این ناخالصی های موجود در پلاستیک شامل برچسب های کاغذی، کثیفی و ذرات ریز است. شستشوی پلاستیک همچنین چسب و مواد شیمیایی اضافی که ممکن است مواد پلاستیکی به همراه داشته باشند را از بین می برد.

شستشو باعث از بین بردن ناخالصی هایی می شود که ممکن است به محصول جدید آسیب بزنند یا کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهند. علاوه بر این، برخی از آلاینده ها در مواد پلاستیکی خود پلاستیک نیستند، بنابراین نمی توان آن ها را همراه با پلاستیک بازیافت کرد.

مرحله 4. خرد کردن و تغییر اندازه

این فرآیند بلافاصله بعد از شستشو انجام می شود. بازیافت پلاستیک بدون خرد کردن آن امکان پذیر نیست. ابتدا باید محصولات پلاستیکی خرد شوند تا امکان بازیافت آن ها وجود داشته باشد. در این فرآیند مرحله چهار، مواد را در خردکن هایی می ریزند که پلاستیک را به قطعات کوچک تر تقسیم می کند.

ماده پلاستیکی به قطعات ریزی خرد می شود که پردازش آن نسبت به قطعه اصلی ساده تر است. خرد کردن همچنین پردازش مجدد پلاستیک به مواد دیگر به غیر از محصولات پلاستیکی را امکان پذیر می کند. تغییر اندازه نیز تشخیص عناصری مانند فلز که از مرحله شستشو باقی مانده اند را راحت تر می کند.

مرحله 5. شناسایی و تفکیک پلاستیک ها

بعد از این که تغییر اندازه کامل شد، فرآیند بعدی شناسایی و تفکیک مواد پلاستیکی است. در این مرحله، ذرات پلاستیکی باید مراحل تست را پشت سر بگذارند. دلیل تست این ذرات، شناسایی دسته بندی و کیفیت پلاستیک هاست. سپس، مواد پلاستیکی بر اساس ویژگی ها برای پردازش بیشتر تفکیک می شوند.

در این مرحله، ویژگی های متعددی تست می شوند. یکی از این ویژگی ها چگالی است. شرکت های بازیافت این ذرات پلاستیکی را در یک ظرف آب قرار می دهند تا چگالی آن ها را تعیین کنند. ذراتی که در آب غوطه ور می شوند چگالی کمتری دارند، در حالی که ذرات غوطه ور چگالی بیشتری دارند.

ویژگی دیگری که در این مرحله تست می شود، طبقه بندی هوا مواد پلاستیکی است. طبقه بندی هوا ضخامت پلاستیک را مشخص می کند. به منظور دسترسی به این طبقه بندی، شرکت های بازیافت ذرات پلاستیکی را در تونل باد قرار می دهند. پلاستیک ها بزرگ تر و با ضخامت بیشتر در پایین تونل باقی می مانند. پلاستیک هایی با ضخامت کمتر در تونل شناور باقی می مانند.

این مرحله همچنین ویژگی های دیگر مانند رنگ و نقطه ذوب پلاستیک را مشخص می کند. شرکت های بازیافت نمونه هایی از مواد پلاستیکی را به منظور تعیین نقطه ذوب و رنگ مواد تست می کنند. بعد از شناسایی، آن ها ذرات پلاستیکی را تفکیک کرده و برای پردازش بیشتر ارسال می کنند.

مرحله 6. ایجاد کامپاند

ایجاد کامپاند آخرین فرآیند در بازیافت پلاستیک است. در این مرحله شرکت های بازیافت ذرات پلاستیک را به موادی تبدیل می کنند که تولیدکنندگان می توانند آن ها را بازتولید کنند. ایجاد کامپاند شامل خرد کردن و ذوب کردن ذرات پلاستیک به منظور ساخت پالت هایی است. این فرآیند اکستروژن نامیده می شود.

گاهی اوقات، شرکت های بازیافت پلاستیک را به مناطق مختلفی برای بازیافت منتقل می کنند. شرکت های بازیافت می توانند مواد را به کارخانه های دیگر منتقل کنند. یک شرکت بازیافت ممکن است قادر به پردازش انواع مختلف پلاستیک شناسایی شده نباشد.

در پایان این مرحله، محصولات پلاستیکی و غیرپلاستیکی جدید از پردازش پالت ها سرچشمه می گیرند. این فرآیند نهایی همچنین زمان و انرژی بیشتری را مصرف می کند و شرکت های بازیافت باید محصول نهایی و کل فرآیند را برای مدیریت موثر زمان و انرژی به طور کامل درک کنند.

مزایای بازیافت پلاستیک

مزایای بازیافت پلاستیک

همانطور که مشاهده کردید، بازیافت یک فرآیند بسیار ساده نیست. بازیافت شامل سرمایه گذاری بر زمان، منابع و انرژی است. اما آیا واقعا این فرآیند ارزشش را دارد؟

بله، قطعا همینطور است!

در اینجا برخی از مزایای بازیافت پلاستیک برای شما آورده شده است:

  • بازیافت پلاستیک مقدار زباله هایی که وارد اقیانوس های می شوند را کاهش می دهد.
  • این فرآیند باعث ایجاد مشاغل جدید می شود.
  • بازیافت پلاستیک درآمد اضافی برای دولت و سازمان های خصوصی به همراه دارد.
  • این فرآیند باعث کاهش انتشار کربن دی اکسید و گازهای سمی به محیط زیست می شود.
  • فضای مورد استفاده برای دفن زباله ها حفظ می شود. در نتیجه می توان از همین فضاها برای مقاصد دیگر استفاده کرد.
  • بازیافت باعث صرفه جویی در نفتی می شود که تولیدکنندگان برای تولید مواد پلاستیکی جدید به آن نیاز دارند.
  • این فرآیند انرژی مصرف شده توسط تولیدکنندگان برای تولیدمحصولات جدید را کاهش می دهد.
  • بازیافت پلاستیک از گرمایش جهانی زمین جلوگیری می کند.
  • از ظهور انواع مختلف آلودگی جلوگیری به عمل می آورد.
  • بازیافت درآمدی را برای داوطلبانی که ضایعات پلاستیکی را جمع آوری می کنند، به همراه دارد.
  • این فرآیند به کاهش فعالیت هایی مانند جنگل زدایی که هنگام ساخت پلاستیک های جدید رخ می دهد، کمک می کند.
  • سبک زندگی پایدار را بین مردم ترویج می کند.

همچنین بخوانید: از بازیافت پلاستیک چه چیزهایی درست می شود

سخن پایانی

پلاستیک های کاربردهای فراوانی در زندگی روزمره ما دارند. این مقاله بازیافت پلاستیک و مزایای آن را توضیح داده است به گونه ای که برای همه قابل درک باشد. بنابراین، دفعه بعد یک بطری خالی پلاستیک داشتید آن را دور نیاندازید. حتما پلاستیک را در محلی دور بریزید که امکان بازیافت آن وجود داشته باشد.

شرکت فرتاک پلیمر عرضه کننده انواع محصولات پلیمری مانند گرانول، کامپاند، پرک و مستربچ می باشد که همگی در صنعت بازیافت پلاستیک کاربرد دارند. برای خرید گرانول، خرید کامپاند، خرید پرک و خرید مستربچ می توانید بعد از دریافت مشاوره رایگان محصول مورد نظر خود را با بهترین کیفیت و به قیمت کارخانه از ما بخرید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09397741352 تماس بگیرید.

مطالب مرتبط