تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد؟

تجزیه پلاستیک در طبیعت چقدر طول می کشد

مسئله زباله های پلاستیکی، در کنار گازهای گلخانه ای و آلاینده های هوا، مهم ترین دغدغه فعالان محیط زیست است. متاسفانه حجم بزرگی از زباله های طبیعت و اقیانوس ها، به پلاستیک ها اختصاص دارد. آیا پلاستیک تجزیه پذیر است؟ تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد ؟ اگر شما هم دغدغه های محیط زیستی دارید یا نسبت به این مسائل کنجکاوید در این مقاله همراه ما باشید. می خواهیم بررسی کنیم که تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد و راهکاری برای رهایی از آلودگی محیط زیست ارائه دهیم.

آیا پلاستیک تجزیه پذیر است؟

حدود یک قرن پیش، وقتی برای اولین بار، نخستین گونه از خانواده پلاستیک ها کشف شد، دغدغه های محیط زیستی مطرح نبود. در واقع می توان گفت نه اهمیت زمین که میراثی برای آیندگان است، به اندازه الان معلوم بود، نه دانشمندان می دانستند که پلاستیک ها ممکن است به معضلی زیست محیطی تبدیل شوند. سال ها بعد بود که عمق فاجعه معلوم شد و نگرانی به بار آورد.

اما در جواب سوال باید گفت: بله. پلاستیک ها هم تجزیه پذیرند. متریال اولیه تولید پلاستیک از نفت است که ماده ای طبیعی‌ست. هزاران نوع پلاستیک در جهان وجود دارد که برای کاربری های مختلف ساخته شده اند. هر چند که در نهایت پلاستیک ها هم تجزیه می شوند، اما بسته به نوع پلاستیک ها، مدت زمان و پروسه ای طولانی برای تجزیه آن ها لازم است. برای اینکه بدانیم تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد ، نخست باید بدانیم که چرا پلاستیک ها دیر تجزیه می شوند؟

چرا پلاستیک ها دیر تجزیه می شوند؟

تجزیه مواد در طبیعت توسط باکتری ها اتفاق می افتد. در زبان عامیانه به آن فساد می گویند. به طور طبیعی، طی میلیون ها سال تکامل زمین و موجوداتش، باکتری های تجزیه کننده مواد طبیعی به وجود آمده اند. هر چند که پلاستیک از نفت به وجود آمده است، اما پیوندهای شیمیایی و فرآوری های انجام شده، آن ها را تغییر داده است. بنابراین باکتری ها یا به بیان علمی تر میکروارگانیسم های تجزیه کننده آن ها در طبیعت وجود ندارد. بنابراین تجزیه پلاستیک باید به روش دیگری صورت بگیرد.

تجزیه پلاستیک ها به چه صورت اتفاق می افتد؟

چند روش طبیعی و مصنوعی برای تجزیه پلاستیک ها وجود دارد. آشنایی با این روش ها می تواند ما را به پاسخ سوال تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد ، برساند.

تجزیه نوری

مهم ترین روش طبیعی تجزیه پلاستیک قرارگیری در معرض نور خورشید است. پرتوهای فرابنفش خورشید طی مدت طولانی باعث از بین رفتن چقرمگی پلاستیک ها می شوند و با ترکاندن آن ها، در نهایت فرآیند تجزیه اتفاق می افتد.

ترمواکسیداتیو

روش دیگری که مابین تجزیه طبیعی و مصنوعی و بسیار پرکاربرد است، ترمواکسیداتیو یا اکسیداسیون نام دارد. در این روش، ابتدا پلاستیک را در معرض نور و هوا قرار می دهند، سپس با روش های شیمیایی از بین می برند.

هیدرولیتیک

روش دیگر، روش هیدولیتیک است که با استفاده از حلال، پلاستیک را هیدرولیز می کند. در این روش با به کارگیری حلال هایی مثل استون، اتانول، نفت و… پلاستیک را حل کرده و تجزیه می کنند.

باکتری های پلاستیک خوار

موضوعی که کشف آن قدمت طولانی ندارد و توجه و علاقه دانشمندان را به خود جلب کرده، میکروارگانیسم پلاستیک هاست. دانشمندان در محل دفن پلاستیک ها، باکتری هایی کشف کرده اند که علاقه به خوردن پلاستیک دارند. هر چند این مسئله نیاز به مطالعه و تحقیق بیشتری دارد.

تجزیه پلاستیک ها در طبیعت چقدر طول می کشد؟

تجزیه پلاستیک در طبیعت

طبق آنچه دانشمندان و محققان محیط زیست می گویند، تجزیه پلاستیک در طبیعت، بین 10 تا 1000 سال زمان نیاز دارد. البته این رقم برای تمامی پلاستیک ها یکی نیست. باید توجه داشت که ممکن است ماده ای پلاستیک خالص نباشد ولی درون آن از ترکیبات پلاستیکی و نایلون استفاده شده باشد، مانند پارچه ها یا ته سیگار. در این صورت هم مدت زمانی طولانی تر نسبت به وسایل غیرپلاستیکی مشابه، برای تجزیه لازم است.

گفتیم در بررسی موضوع تجزیه پلاستیک ها نوع پلاستیک مهم است. از دو منظر می توان پلاستیک ها را مورد توجه قرار داد:

پلاستیک های تجزیه شونده:

اگر بخواهیم خوشبینانه به سوال تجزیه پلاستیک ها در طبیعت چند سال طول می کشد پاسخ دهیم، می توانیم به پلاستیک های تجزیه شونده یا تجزیه پذیر اشاره کنیم. این کشف و تولیدات پلاستیکی تجزیه پذیر، باعث تولید محصولات نسبتا نویی شده که در مقایسه با پلاستیک های تجزیه ناپذیر عملکرد بهتری دارند. خوشبحتانه با افزودن موادی شیمیایی می توانند پلاستیک ها را تجزیه پذیر کنند. بدون آنکه در مزایا و کاربرد خللی ایجاد شود.

نحوه تجزیه این دسته پلاستیک ها با نورخورشید و میکروارگانیسم هاست. خوشبختانه با وجود هزینه بیشتری که تولید این پلاستیک ها دارد، استفاده از آن ها روزافزون است. هر چند که شیمیدان ها هنوز روی این مسئله تحقیق می کنند ولی می توان نسبت به تولید بیشتر و همه گیری آن امید داشت. در ایران هم این دسته پلاستیک ها وجود دارند. کافی ست هنگام خرید یک بسته کیسه زباله یا فریزر، به برچسب آن نگاه کنید. اگر تجزیه پذیر باشند، روی آن به این موضوع اشاره شده است. مدت زمان تجزیه پلاستیک های تجزیه پذیر معمولا 2 تا 5 سال است.

پلاستیک های تجزیه ناپذیر

این نوع پلاستیک ها، دسته بزرگ تر پلاستیک های مورد استفاده است. پلاستیک نوعی پلیمر است. پلیمر زنجیره ای طولانی از مولکول هاست. طویل بودن پلیمر سبب محکم بودن و طولانی شدن پروسه تجزیه شده است.

بر اساس نوع پلاستیک های تخریب ناپذیر، مدت زمانی را برای تجزیه آن محاسبه کرده اند. مثلا کیسه های پلاستیکی، 10 تا 100 سال زمان برای تجزیه نیاز دارند. بطری های آب و نوشابه 450 سال در طبیعت می مانند تا تجزیه شوند. 300 تا 500 سال زمان لازم است تا ظروف یک بار مصرف تجزیه شوند. از این دست مثال ها زیاد است! اگر فقط کمی عمیق نگاه کنیم، بسیار نگران کننده نیز هست.

همچنین بخوانید: کدام پلاستیک ها بازیافت پذیر هستند

چاره حفظ محیط زیست از پلاستیک چیست؟

پلاستیک در طبیعت

زمین بزرگترین و مهم ترین میراث ما برای آیندگان است. متاسفانه عوامل زیادی در حال از بین بردن زمین‌ند. پلاستیک ها، زیست بوم ها تغییر داده اند. حیات موجودات زنده و بخصوص آبزیان را به خطر انداخته اند. چهره زمین و طبیعت را زشت کرده اند. مصرف منابع اولیه را بالا برده اند. تولید پلاستیک ها، علاوه بر استفاده از منابع طبیعی، تولید گازهای آلاینده نیز دارد و این موضوع بسیار خطرناک است. حالا که می دانیم تجزیه پلاستیک در طبیعت چند سال طول می کشد ؟ و چه خطراتی دارد، می توانیم چند راه حفظ محیط زیست را بررسی کنیم.

از پلاستیک های تجزیه پذیر استفاده کنیم.

همانطور که گفتیم، تولیدات پلاستیک های تجزیه پذیر افزایش یافته است. می توانیم هنگام خرید، به تجزیه پذیر بودن و نبودن پلاستیک ها توجه کنیم. بدون تردید همه گیری استفاده از پلاستیک های تجزیه پذیر، کمک شایانی به محیط زیست خواهد کرد.

کیسه های پارچه ای را جایگزین کیسه های پلاستیکی کنیم.

می توانیم کیسه های پارچه ای تهیه کنیم و هنگام خرید، به جای گرفتن کیسه های پلاستیکی از فروشنده، از کیسه های پارچه ای چندین بار مصرف استفاده کنیم. با این کار، کوهی از نایلون های خرید در خانه و طبیعت جمع نمی شود.

فودکیپرها را به جای کیسه فریزر بگذاریم.

بخش بزرگی از مصرف پلاستیک در خانه، مربوط به کیسه فریزر است. وجود فودکیپرها یا ظروف نگهدارنده غذای پلاستیکی و شیشه ای این امکان را به وجود می آورد که برای فریز کردن، نگهداری و جابه‌جایی مواد خوراکی از آن ها استفاده کنیم و مصرف پلاستیک را پایین بیاوریم.

از ظروف یک بار طبیعی به جای پلاستیکی استفاده کنیم.

بسیاری از تولیدات ظروف یکبار مصرف در حال حاضر با استفاده از مواد طبیعی با ریشه گندم و ذرت است. خوشبختانه این مواد هم تجزیه می شوند و هم بسیاری از جانواران مانند کلاغ می توانند از آن تغذیه کنند. استفاده از این ظروف به لحاظ بهداشتی و سلامتی نیز مفید از و قابلیت حمل مواد داغ را نیز دارد. بنابراین استفاده از آن توصیه می شود.

بازیافت بهترین روش است

با تمام این ها، بر کسی پوشیده نیست که امکان استفاده نکردن از پلاستیک در زندگی امروز وجود ندارد. بنابراین توصیه مکرر این است که زباله ها را تفکیک کنیم. با تفکیک زباله می توان از پلاستیک ها را دوباره و چند باره مورد استفاده قرار داد و به چرخه تولید برگرداند. این کار، از تبدیل شدن پلاستیک به زباله و رها شدن در طبیعت جلوگیری می کند.

بیشتر بخوانید: بازیافت چیست

فرتاک پلیمر

شرکت فرتاک پلیمر با سال ها تجربه موفق در زمینه تولیدات پلاستیکی، مفتخر است که دغدغه های محیط زیستی را در کنار کیفیت تولید سرلوحه خود قرار داده است. محصولات این شرکت با بهترین مواد اولیه و قیمت رقابتی در اختیار متقاضیان محترم قرار می گیرند. برای خرید کامپاند، خرید گرانول، خرید پرک و خرید مستربچ باکیفیت و با بهترین قیمت می توانید با کارشناسان ما در فرتاک پلیمر در ارتباط باشید.

اگر در مورد محصولات و قیمت آن ها سوالی دارید، با ما تماس بگیرید:

  • تلفن: 09397741352

مطالب مرتبط